Liten materiallära

Så vilket material är då bäst till ditt projekt? Det finns många olika parametrar att fundera över men egentligen är det två saker som vi tycker är viktigast: Att du stickar i ett material som du tycker om och att du får ut den funktion som du vill ur plagget. Här nedan kan du läsa mer om olika material och om du scrollar ännu lite längre ner kan du bland annat läsa om att byta ut material i ett plagg.

Observera att detta endast är ett litet urval av info. Det finns massor med information om detta ämne men vi har valt ut några fiber och lite information om varje.

Animaliska fibrer

Ull

Det vi i vardagligt tal kallar för “ull” kan egentligen innefatta ull från ett stort antal olika djurarter. Generellt är det just ull från får som avses om man in. Ullen är ett väldigt smart material som är smutsavvisande och värmer skönt. En obehandlad ull (dvs. som inte är märkt med superwash, easywash etc) kan man också tova eller valka för att tyget ska bli ännu tätare.

Merinoull

Merinoull kommer från merinofåret och är känd för sina mjuka egenskaper. All merino som säljs på Knuten garanteras av våra leverantörer att vara helt mulesing-fri.

Kashmir

Kashmir är en ullfiber som kommer från getter. Det är en exklusiv ullsort som är känd för att vara väldigt mjuk. Ullen från getterna kan vara allt från vit och grå till mer brungrå. Vanligtvis kammas ullen från getterna när håret är i säsong för att lossna, det kallas för ömsningssäsongen. Det är bara en liten del av ullen som är den fina mjuka ullen som vi är vana vid används i kashmirgarn.

Lama

Lamadjuret ger en ull som har liknande egenskaper som alpackaull, och lamor och alpackor är också besläktade med varandra. Lamaullen innehåller inget lanolin vilket gör den lämplig för folk som är allergiska mot lanolin och därför inte kan använda “vanlig” fårull.

Alpacka

Alpackadjurets ull är precis som all ull mjuk och varm och kan upplevas som något mer “luddig”. Ibland talar man om babyalpacka och då syftar man på den första ullen som klipps från ett vuxet djur – det är den finaste alpackaullen! Typiskt sett är alpackaullen aningens mer elastisk än lamaullen.

Mohair

Mohairfibern kommer, förvirrande nog, från angorageten (medan angoraull kommer från angorakaniner). Mohair är en mjuk och fin fiber som tar upp färg väldigt väl. Den är också väldigt värmande. Att lägga till en tråd mohair i ditt projekt gör att du kan få ett plagg med ett väldigt fint fall där mohairen fyller ut även om du har en lite glesare stickfasthet.

Silke

Med silke avses fibern som spinns av en silkesmask. Det finns olika sorters silke och en viktig distinktion som brukar göras är hur man skördar fibern. Om man vill ha en riktigt lång och fin fiber så måste man ta hela kokongen vilket innebär att man värmer upp hela paketet, dvs. med silkeslarven inuti vilket leder till att den dör. Vissa producenter har ett tillvägagångssätt där man istället öppnar kokongen och släpper ut larven innan man tar fibern från kokongen. Då blir fibrerna kortare men larven överlever. Dessa silkessorter kallas för peace silk eller wild silk.

Cellulosafibrer

Bomull

Bomull är en mjuk fiber som andas bra. Under 1800-talet lyckades man odla fram Pimabomull som är en bomull som har längre fiber än vanlig bomull och därför blir ännu mjukare och följsammare i tyget när man stickar med den.

Lin

Linfibern är tillverkad av delar av stjälken från linväxten. Till skillnad från bomull torkar lin väldigt fort vilket gör det ännu mer fördelaktigt att bära då det är varmt. Linanvändningen daterar långt bak i historien.

Viskos

Viskos är en fiber som produceras av cellulosa på kemisk väg. Det är ett mjukt material som andas och ger fint fall. Det är också lätt att färga och är ett bra substitut för silke. Viskos är biologiskt nedbrytbart. Vad gäller vissa varumärken som t.ex. Tencel tillverkas viskosfibrerna, även kallade lyocell, inom ett slutet vattensystem så att vattenåtgången ska bli mindre.

Syntetiska fibrer

Nylon/polyamid

Nylon är en syntetisk fiber som till viss del har liknande egenskaper som ull har, vilket gör att den exempelvis går fint att färga på samma sätt som ull så att man får en solid färg i ett sockgarn. Det är vanligt med inblandning av denna fiber i just sockgarner för att de ska få en högre slitstyrka. Vissa garner har även en liten inblandning av nylon för att tråden ska “hålla ihop”, ett exempel på det är Sandnes Børstet Alpakka som innehåller några procent nylon utöver den borstade alpackafibern.

Akryl

Vi har inga garner som är gjorda i akryl. Överlag gillar vi naturmaterial bäst och det beror på materialens egenskaper – akryl tycker vi inte är så trevligt att sticka i, det värmer inte särskilt bra på vintern och är inte heller svalt på sommaren. Många använder akryl för att det är enkelt att tvätta och upplevs som mjukt, men vi har många garner som stämmer överens med dessa egenskaper även i naturmaterial eller blandningar!

Övriga materialfrågor

Kan jag sticka i ett garn som är i ett annat material än det som står i mönstret så länge stickfastheten stämmer?

Om man ska byta ut ett material gäller det att fundera på hur detta kan ändra såväl funktionen i ditt plagg som plaggets utseende. Säg exempelvis att du köpt ett mönster på en t-shirt som stickas i lin men du vill sticka den i ull – då kommer du få en varmare t-shirt, och kanske kommer tyget inte att se likadant ut som designerns bilder eftersom det är gjort i ett annat material. Även stickfastheten och vilka stickor du måste använda kan ändras. Allt detta behöver inte innebära att din ulltröja blir sämre – men det gäller att vara medveten om vad som sker när man byter material.

Vidare kan det finnas andra egenskaper hos originalgarnet som inte finns i det du vill byta till. Kanske är originalgarnet tvättbart i maskin på 60 grader men ditt val endast handtvätt? Det går ju förstås också bra men även här är det bra att fundera över vad som är viktigt för en i det färdiga plagget.

Stämmer det att plagg i bomull och plagg i superwashgarn ofta töjer sig?

Generellt sett töjer sig plagg där materialet så att säga blir “för tungt” för att kunna bära sig självt. Vissa tjockare alpackagarner kan också töja sig varför det generellt är bra att blanda in lite fårull i alpackan om den ska vara till en tung och tjock tröja. Garner som är superwashbehandlade har fått en behandling som gör att ullens “hullingar” försvinner (det är därför garnet inte kan tova sig) men det kan också göra att garnet blir lite mindre formfast. Vår upplevelse är att det spelar mindre roll på plagg som är väldigt små, t.ex. till en baby. Men vi rekommenderar ändå alltid att man tvättar sina stickade plagg försiktigt och ser till att de inte hänger ut sig när de är blöta.

Finns det material som är lättare eller svårare att sticka i?

Som med så mycket annat är detta förstås en smakfråga. Men generellt sett kan det vara klokt att som nybörjare välja ett garn som inte delar sig så mycket. Garner som är entrådiga kan upplevas som lättare att sticka i än sådana som är flertrådiga. En del tycker att bomull är enklare att sticka i för att det inte luddar sig, medan andra tycker att ull är bättre för att det generellt är lite mindre stumt. Har du frågor om vilket garn du ska köpa till ett specifikt projekt är du välkommen att höra av dig, eller så kan du gå in här och kolla bland våra tips på nybörjarprojekt.

Vilka garner kan jag använda till virkning?

Beroende på vad du ska göra kan du använda alla våra garner till virkning. De garner vi främst rekommenderar om du ska virka t.e.x barnvagnsmobiler eller dylikt är Järbo Soft Cotton och Sandnes Mandarin Petit.

Vilka av era garner rekommenderar ni om jag ska sticka eller virka till en bebis eller någon som är väldigt känslig för att det sticks?
Det bästa sättet att ta reda på om man tycker att ett garn sticks är förstås att känna på det, allra helst ska man sticka en provlapp som man tvättar och håller mot huden eftersom många garner känns annorlunda uppstickade och tvättade än de gör på nystanet. Med det sagt har vi några garner vi rekommenderar mer än andra till den som är känslig för kli. Det är exempelvis Imagine Soft Merino Thin, Sandnes Tynn Merinoull, Sandnes Sunday, Sandnes Double Sunday, Sandnes Duo och CaMaRose Snefnug (de två sistnämnda garnerna är något luddiga så de kanske inte passar toppen till de allra minsta som vill stoppa allt i munnen men till större människor är de perfekta!)

Sen kan det också vara så att vissa upplever att det sticks och kliar om man blir för varm. Om man tror att det är så kan det vara värt att fundera på att använda ett garn som inte är 100% ull utan t.ex. blandat med bomull, så att det blir lite svalare.

Sist men inte minst kan man också fundera på hur plagget ska användas. Kanske går det bra med ett lite mer rustikt garn på en kofta som alltid används ovanpå en skjorta, så att den inte nuddar huden, än på en tröja där halsringningen ligger direkt mot huden eller en mössa/ett pannband som man har direkt mot huden i pannan. Såväl mössor som halsringningar på tröjor går ju också att fodra, om man är känslig men ändå vill ha det rustika uttrycket.

Hur vet jag om ett garn kommer att noppra sig mycket?

Det finns inga absoluta sanningar kring vilka garner som nopprar sig och vilka som inte gör det. En tumregel som man dock kan ha i åtanke är att ett mjukt och löst spunnet garn generellt nopprar sig mer än en rustik fårull. Sen kan man också fundera på vad det är för projekt man ska göra. Om det är en mössa till ett litet barn kommer den troligtvis inte gnidas så mycket mot andra saker och då kommer garnet inte att noppra sig lika mycket.

Många garner nopprar sig ett tag och slutar sedan – man kan med fördel investera i en noppborttagare för att ta hand om sina stickade plagg, särskilt om man har en förkärlek för vissa väldigt mjuka garner. Sedan får man också fundera på vad som är mest värt – vi brukar skämtsamt säga att det du får i mjukhet kan du eventuellt få betala för i noppor.

Vissa mjuka merinogarner som nopprar sig väldigt mycket när man har stickat med dem ensamma kan med fördel stickas tillsammans med en tråd silk mohair, då detta gör att tyget nopprar sig mindre – det blir som att mohairen “kapslar in” grundtråden.