Frågor och svar

Frågor om ditt köp

Hur kan jag betala hos er?

Du kan betala med swish, kort eller faktura. Våra betalningar går genom Klarna. För mer information, se våra köpvillkor.

Hur levererar ni försändelser och vad kostar det?

Knuten levererar varor spårbart med PostNord och kan för tillfället endast leverera inom Sverige. Vi försöker att skicka paket så fort det går, men vanligtvis senast inom 2 arbetsdagar. Knuten tar inget ansvar för förseningar som beror på PostNord eller andra omständigheter utanför Knutens kontroll.

Frakten kostar 49 kronor för leverans till dörren och 99 kronor för leverans till ombud. Om du beställer varor för minst 599 kr får du gratis frakt till dörren. Om du har fått en kod för fri frakt gäller den också för frakt till dörren. Du kan också välja ”hämta själv” och hämta upp dina varor i butiken på Klostergatan 68.

Går det att skicka tillbaka mina varor om jag ångrar mig?

Du har alltid 14 dagars ångerrätt när du köper någonting på distans. Du får dock betala din returfrakt själv och varorna måste vara oanvända, i hel förpackning/med hel banderoll samt ordentligt förpackade.

För köp som gjorts i butiken har vi 7 dagars öppet köp.

Bytesrätten gäller inte mönster och inte heller virtuella varor som exempelvis pdf-mönster, oavsett om du köpt dem via webb eller i butik.

Vad händer om jag inte hämtar ut mitt paket?

Om du inte hämtar ditt paket returneras det till Knuten. Du får då betala en returkostnad om 150 kr.

Vad gör jag om det är något fel på min vara?

Skicka oss ett mail och berätta vad det är för fel på din vara. Blir reklamationen godkänd står vi för fraktkostnaden. Du får då pengarna tillbaka för din vara alternativt tillgodo för köp av annan vara.

Observera att det inte anses vara något fel på varan om du köpt garn vid olika tillfällen som sedan visat sig vara olika färgbad. Vi rekommenderar alltid att man köper allt garn till ett projekt vid ett och samma tillfälle.

Om jag vill ha personlig hjälp med min beställning, hur gör jag då?

Skicka oss ett mail och berätta vad du vill ha hjälp med. Vi kan tipsa om garn till olika mönster, hjälpa till med färgval och mycket annat! Vi kan göra det på e-post, sms eller, i mån av tid, med videosamtal om det passar dig bättre.

Säljer ni bara mönster ihop med garn?

Mönster från Sandnes och Rauma säljs endast ihop med garn från respektive garnmärke, för att det är så deras regler ser ut. Övriga mönster säljer vi både med och utan garn.

Vilka varumärken har ni?

De garnmärken vi har för tillfället är BC Garn, CaMaRose, Fonty, Imagine Wool, Isager, Istex, Järbo Garn, Knitting for Olive, Lang Yarns, Permin, Rauma Garn, Rosarios4, Sandnes Garn, Schachenmayr, Schoppel Wolle och Svarta Fåret.

Vi har stickmönster från Blackbirdknits, Garnholm, Hagenhuset, Handgjord Lyx, PetiteKnit, Sandnes Garn och Yarnesty.

Vi har stickor och virknålar från ChiaoGoo, Sandnes Garn, KnitPro, Prym, Pony och Wooladdicts.

Dessutom har vi övriga tillbehör från CocoKnits, KnitPro, PetiteKnit, Sandnes Garn, The Knitting Barber och Vän samt våra egna tillbehör under märket Knuten Garn. I den fysiska butiken har vi också knappar samt svensktillverkade band från Smålandsband. Vi har även böcker från olika förlag, t.ex. G-uld och Laine.

Om jag vill ha något garn från en av era leverantörer men som ni inte har, kan ni ta in det då?

Det beror lite på vilken leverantör och vad du vill ha och hur mycket, men frågan är alltid fri så skicka ett mail med din förfrågan!

Vad gör jag om jag vill reppa Knuten men inte vill handarbeta?

Då köper du såklart en snygg t-shirt och/eller tygkasse designad av Björn Atldax! T-shirtarna finns här och tygkassarna här.

 

Frågor om ditt projekt

Hur vet jag vilket material jag ska välja till mitt projekt?

Det är viktigt att välja ett material som passar till ditt projekt. Har du t.ex. tänkt dig en flödig tröja med gles stickfasthet så blir det inte så bra om du har ett tjockt bomullsgarn, utan kanske passar bättre att ha en tunn mohair på lite större stickor. Men vill du sticka eller virka med ett annat garn än det som står i din beskrivning och är osäker på vad du ska byta till så kan du alltid höra av dig till oss!

Du kan också klicka här om du vill läsa vår lilla materiallära.

Vad är stickfasthet/virkfasthet?

Enkelt uttryckt är det hur många maskor du får på ett visst antal cm, oftast 10. Du använder dessa siffror för att ta reda på om du måste ha en annan sticka/virknål för att få rätt storlek på ditt plagg. I mönstret brukar anges vilken rörelsevidd mönstret ska ha, det vill säga hur måtten på själva plagget skiljer sig från måtten på din kropp. Designern av ett mönster har också oftast tänkt sig ungefär hur tyget ska kännas, men det kan du förstås experimentera med om du vill ha det på ett annat sätt.

Måste jag göra en provlapp?

Du måste ingenting! Men om du inte gör en provlapp så får du räkna med att ditt plagg kanske får en helt annan storlek än du tänkt dig. Om stickfastheten t.ex. ska vara 24 maskor på 10 cm och du får 19, så kommer ditt plagg att bli mycket större och motsatsvis kommer plagget att bli mindre än tänkt om du får ut 27 maskor på 10 cm. De stickor/den virknål som anges i ett mönster är ett förslag, det viktiga är att du har den storleken som passar ditt eget handlag. Lapparna på bilden är stickade med samma garn, samma stickor, samma antal maskor och samma antal varv. Ganska stor skillnad va?

Vidare kan det finnas en poäng med att göra en provlapp om du ska sticka med flera färger och vill veta hur färgerna agerar bredvid varandra. Här nedan kan du se ett par exempel på hur olika det kan bli med samma färger fast på olika platser i mönstret, eller med olika bottenfärg fast samma mönsterfärger.

Om du ska ha en följetråd kommer den också fram olika beroende på vilken bottenfärg du har. Här nedan kan du se hur det ser ut med samma färger på mohair beroende på om bottenfärgen, i de här fallen ett ullgarn, är ljust beige eller mörkblå.

Men som vi brukar säga – om du tycker det är dödens trist att göra provlapp och inte har något emot att plagget kanske passar någon annan än tänkt mottagare så kör på! Handarbete ska framför allt vara roligt!

Vilka stickor/virknålar är bäst, trä eller metall?

Det är helt och hållet en smaksak. Vissa som stickar/virkar väldigt fast föredrar metall för att det glider lite bättre, men nytillverkade trästickor/virknålar av god kvalitet har också ett bra glid. Man får helt enkelt prova sig fram till vad man själv gillar bäst!

Ska jag ha fasta stickor eller utbytbara stickor?

Även här är det en smakfråga. Det många tycker är skönt med utbytbara stickor är att de inte tar lika stor plats när du börjar få ett stort bibliotek av olika storlekar och längder.

Kan ni hjälpa mig med mitt projekt om jag kört fast?

Om du har köpt garn och mönster hos oss försöker vi alltid hjälpa till. Har du köpt dina varor någon annanstans rekommenderar vi att du vänder dig till den butik där du handlat, då vi tyvärr inte har möjlighet att hjälpa alla utan måste prioritera dem som är kunder hos oss.

 

Frågor om våra kurser/evenemang

Var får jag reda på vilka evenemang som är kommande hos Knuten?

Vi meddelar i vårt kalendarium, i vårt nyhetsbrev samt på Instagram och Facebook inför kurssläpp, så håll utkik där!

Hur bokar jag in mig på ett evenemang?

Generellt sett köper du biljetten som en produkt på vår hemsida. Är det en dyrare kurs, som en helgkurs, betalar du en bokningsavgift och så får du en faktura på resterande del av kostnaden strax innan kursen hålls. När vi har kurser i samarbete med Jönköpings läns Hemslöjdsförbund så fakturerar de dig efter genomförd kurs. Men läs gärna när biljetterna till en kurs släpps om det är någonting särskilt som gäller!

Om jag vet att jag vill gå på en kurs men biljetterna inte har släppts än, kan jag då reservera en plats i förväg?

Tyvärr har vi inte möjlighet att reservera platser i förväg. Om du skrivit upp dig som reserv på en kurs brukar vi dock ge förtur till nästa gång samma kursledare håller kurs hos oss.

Måste jag komma om jag köpt en biljett men ångrat mig?

Du kan boka av din kurs, och då ser vi gärna att du gör det så snart som möjligt efter att du fått veta att du fått förhinder. Du får dock inte tillbaka din bokningsavgift. Bokar du av din kurs senare än en vecka innan kursstart får du inte tillbaka din kursavgift, men det går fint att överlåta din biljett till en annan person. Meddela oss i så fall kontaktuppgifter till den som ska ha din biljett.